Nastavenie okien

Aj keď sú okná nové, nie je dobré zanedbať ich údržbu pred zmenou počasia a pred mrazmi. Stačí totiž málo a okno sa začne práve v tej najväčšej zime zadrhávať, môže začať zatekať cez škáry alebo prefukovať.

Základnú údržbu okna a jeho nastavenie zvládne aj laik a nie je potrebné žiadne špecifické náradie. Ako sme si spomenuli v predošlom článku, na základnú údržbu okna postačí handrička, vysávač, olejnička na premazanie, imbusový kľúč a skrutkovač. V prípade, že si nebudete istý, môžete sa obrátiť na našich odborníkov, ktorí vám so starostlivosťou pomôžu. Správnym nastavením okien, teda zmenou prítlaku, pomôžete jeho izolačným vlastnostiam. Materiály ako také sa správajú rôzne v rôznych teplotných podmienkach. Vďaka správnemu nastaveniu je možné ušetriť nezanedbateľné výdavky na kúrenie, vyhnúť sa prúdeniu chladného vzduchu do obytných priestorov a okno si svoje vlastnosti zachová omnoho dlhšie. Napríklad v lete stačí menší prítlak, naopak v zime potrebuje okno dosadať na rám silnejšie.

Skontrolujte kľučky

Pri neustálom používaním sa skrutky na kľučkách môžu uvoľniť. Pri kontrole kľučiek je potrebné pootočiť kryt a utiahnuť skrutky, ktoré upevňujú kľučku k rámu. Ak je stará plastová kľučka prasknutá, je potrebné vymeniť ju za novú.

Správne nastavenie

V prípade, že sa okno nedá pohodlne zavrieť tak, aby priliehalo, je potrebné správne ho nastaviť. Ak cez okná prefukuje, na oknách bez stĺpika upravte excentrom polohu stredového upínacieho kovania. Vtiahnutím západky do rámu sa tak zvýši pretlak krídel. Takto môžete upraviť prítlak jednotlivých krídel. Povolením excentrov vytvoríte priestor na mikrovetranie, utiahnutím naopak zvýšite tesnosť.

Ak sa okno pri zatváraní zadrháva, je potrebné nastaviť nastavenie spodného pántu. Pritiahnutím skrutky podvihnite okenné krídlo a približne 1mm nahor. Okno je možné nastaviť len vtedy, ak bolo už pri montáži okien osadené a nastavené správne. Ak však nebolo osadené alebo nenastavené dôsledne, je potrebné okno odborne posúdiť a opraviť, s čím si amatér neporadí. V tomto prípade odporúčame zavolať odborníka, aby nedošlo k poškodeniu okenného rámu.